kopie abortus

Abortus; iedereen weet wel dat het in Nederland kan, maar wat als je zelf ineens geconfronteerd wordt met een ongewenste of ongeplande zwangerschap? Hier lees je alle informatie over wat abortus inhoudt.

Wat is abortus?

Abortus betekent simpel gezegd dat de zwangerschap beëindigd wordt door menselijk inrijpen. Het woord komt uit de Latijnse taal en heet oorspronkelijk Abortus provocatus van het woord aboriri = vergaan of verloren gaan en provocare = oproepen. Vrij vertaald betekent het opgeroepen om verloren te gaan.

Abortus lijkt niet zo gevaarlijk in de ontwikkelde landen zoals Nederland. Toch zijn er regelmatig in de media berichten van abortusklinieken die onder slechte hygiënische omstandigheden werken. Ieder jaar zijn er over de hele wereld ongeveer 70.000 moeders die overlijden en 5 miljoen moeders die opgenomen worden na een abortus. Niet alleen bij het ondergaan of direct na de abortus zijn er gevaren voor de moeders. Uit onderzoek blijkt dat abortus veel nadelige gevolgen heeft op termijn.

Wat is abortus nou precies en welke vormen bestaan er? Hieronder beschrijven we de meest voorkomende vormen van abortus.

Abortuspil

Sinds februari 2000 wordt de abortuspil in Nederland gebruikt. Deze pil kan voor abortus gebruikt worden tot 49 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit is ongeveer 3 weken over tijd. We vertellen je er meer over op onze speciale pagina over de abortuspil.

Zuigcurettage

Bij zuigcurettage wordt de baby uit de baarmoeder gezogen door middel van een buisje en een vacuümpomp en kan tot maximaal 12 weken zwangerschap worden toegepast. De baby wordt in dit proces in stukken gesneden, je kunt het vergelijken als de werking van een staafmixer. Soms kan een zuigcurettage worden toegepast onder narcose. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten, waarna de moeder als alles goed gaat weer naar huis kan.

Prostaglandinebehandeling

Een prostaglandinebehandeling houdt in dat de abortusarts het vruchtvlies breekt, waardoor het vruchtwater uit de baarmoeder loopt. Daardoor sterft de baby in de buik van de moeder. Daarna krijgt de moeder prostaglandinen toegediend waardoor ze haar dode kindje baart. Deze methode wordt toegepast bij zwangerschappen van meer dan 13 weken.

Dilatatie en evacuatie

Dilatatie en evacuatie (D&E) of embryotomie vindt plaats wanneer zuigcurettage niet meer mogelijk is omdat de baby daarvoor te groot is. De baarmoederhals wordt allereerst wijder gemaakt waarna de moeder verdoofd wordt. Vervolgens wordt het hoofdje van de baby gekraakt, met een soortement van schaar/tang die dezelfde werking heeft als een notenkraker. De arts snijdt vervolgens de baby in stukken, eerst worden de ledematen (armen en benen) verwijderd en daarna kan de baby in gedeelten uit de baarmoeder worden gehaald.

De informatie is heftig, dat realiseren wij ons. Maar jij hebt het recht om te weten wat er écht gebeurd bij een abortus, dat verdien je. Maar er is nog veel meer wat je moet weten. We nodigen je uit om onze andere pagina’s te bekijken. Zie bijvoorbeeld ook de pagina over abortus alternatieven.

Abortus is een moeilijkeTot hoeveel weken kan ik een abortus laten uitvoeren?

Een abortus mag tot de 24e week van de zwangerschap. Bent u langer dan 16 dagen over tijd, dan heeft u een verplichte bedenktijd van 5 dagen.

Abortus tot 24 weken

Abortus mag tot het kind buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor de Strafwet bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.

Abortus is in Nederland

Hulp

Je kunt met ons contact opnemen om hulp te krijgen. Je kunt het contactformulier invullen, wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen of ons.

Zie ook

wat is abortus
11 weken oud kindje in de buik van de moeder

St. Schreeuw om Leven
Ruitersweg 35
1211 KT
Hilversum

Contact ons