Abortus

Wat is abortus?

Abortus provocatus betekent opzettelijke vruchtafdrijving, oftewel het voortijdig beëindigen van een zwangerschap door menselijk ingrijpen.

De woorden abortus provocatus komt uit het Latijn van het woord aboriri = vergaan of verloren gaan en provocare = oproepen. Vrij vertaald betekent het opgeroepen om verloren te gaan.

Abortus wordt in de ontwikkelde landen minder gevaarlijk geacht dan in onderontwikkelde landen. Toch zijn er regelmatig in de media berichten van abortusklinieken die onder slechte hygiënische omstandigheden werken. Ieder jaar zijn er over de hele wereld ongeveer 70.000 moeders die overlijden en 5 miljoen moeders die opgenomen worden na een abortus. Niet alleen bij het ondergaan of direct na de abortus zijn er gevaren voor de moeders. Uit onderzoek blijkt dat abortus veel nadelige gevolgen heeft op termijn.

Wat is abortus nou precies en welke vormen bestaan er? Hieronder beschrijven we de meest voorkomende vormen van abortus.

Abortus methoden

Abortuspil

Sinds februari 2000 wordt de abortuspil in Nederland gebruikt. Deze pil kan voor abortus gebruikt worden tot 49 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit is ongeveer 3 weken over tijd. Zie ook onze speciale pagina over de abortuspil.


Zuigcurettage

Bij zuigcurettage wordt de baby uit de baarmoeder gezogen door middel van een buisje en een vacuümpomp en kan tot maximaal 12 weken zwangerschap worden toegepast. De baby wordt weggezogen, en valt in dit zuigproces vaak uiteen.

Prostaglandine

Een prostaglandine- behandeling houdt in dat de abortusarts het vruchtvlies breekt, waardoor het vruchtwater uit de baarmoeder loopt. Daardoor sterft de baby in de buik van de moeder, waarna ze het dode kindje baart. Dilatatie en evacuatie

Dilatatie en evacuatie (D&E) of embryotomie vindt plaats wanneer zuigcurettage niet meer mogelijk is omdat de baby daarvoor te groot is. De baarmoederhals wordt allereerst wijder gemaakt waarna de moeder verdoofd wordt.
 

Wist je dat...

  • Je kindje vanaf het begin van je zwangerschap van jou afhankelijk is
  • Dat het hartje al klopt bij 5 weken zwangerschap (3 weken na conceptie)
  • Een kindje er bij 12 weken zwangerschap zo uitziet als de foto van de echo hiernaast

Ieder jaar staan wij naast honderden vrouwen

Wij helpen ieder jaar honderden vrouwen en meisjes die een abortus overwegen. Wij staan voor je klaar om jouw verhaal te horen.

St. Schreeuw om Leven
Ruitersweg 35
1211 KT
Hilversum

Contact ons