Toestemming ouders

Toestemming ouders nodig als ik een abortus wil?

Een abortus is in Nederland toegestaan, maar voor sommige leeftijden moet je toestemming  ouders hebben. Het is in ieder geval altijd belangrijk dat je altijd iemand in vertrouwen neemt waarmee je over dit onderwerp kan praten als je een abortus overweegt.

Toestemming ouders voor abortus

Hieronder staan de verschillende leeftijden en waar je rekening mee moet houden bij abortus:

Abortus onder de 12 jaar

Toestemming ouder voor een abortus is altijd nodig.

Abortus tussen 12-16 jaar

Je ouders moeten altijd toestemming geven voor een abortus. In bijzondere omstandigheden, als er bijvoorbeeld spoed is, neem dan contact op met je huisarts. De arts zal altijd beoordelen of je de keuze voor abortus duidelijk is. Artsen hebben een geheimhoudingsplicht.

Abortus tussen 16-18 jaar

Toestemming ouders is alleen nodig als is vastgesteld dat je zelf niet in staat bent om een beslissing te nemen. Wel is het belangrijk dat je je ouders in vertrouwen neemt. Vaak komen wij in aanraking met jonge meiden die zich schamen voor hun ongeplande zwangerschap en een abortus laten doen. Als de ouders er dan later achter komen, en ze wisten niet van de zwangerschap, kan de klap nog groter zijn. Ouders willen vaak ook bijdragen aan het houden van een kindje; maak daarom altijd alles bespreekbaar met je ouders, of neem anders een oom/tante/mentor of wie dan ook die je vertrouwt in vertrouwen.

Toestemming ouders abortus vanaf 18 jaar

Je hebt geen toestemming nodig voor een abortus. Ook hiervoor geldt; neem iemand in vertrouwen waar je over een abortus praat. Maak deze keuze nooit alleen. En ook al ben je niet verplicht je ouders te vertellen, toch is het altijd goed hen om hulp en raad te vragen.

Niemand mag je dwingen tot een abortus

Als iemand je dwingt tot een abortus, zoek dan hulp. Iemand dwingen tot een abortus is strafbaar in Nederland.
Als de vader van het kindje voor de keuze stelt: “Of het kindje weg of ik ga weg” neem dan contact op voor hulp. Dit is echt geen normale keuze.

Hulp nodig?

Je staat er niet alleen voor; wij bieden je hulp!

Toestemming ouders

Lees verder

Om nog meer over abortus te weten te komen lees je verder op abortus kosten of ga terug naar abortus-info.nl

St. Schreeuw om Leven
Ruitersweg 35
1211 KT
Hilversum

Contact ons