Wat is een abortuspil?

Sinds februari 2000 is gebruik van de abortuspil in Nederland toegestaan. Deze pil kan voor abortus gebruikt worden tot 56 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit is ongeveer 5-8 weken over tijd.

Is een abortuspil een makkelijke vorm van abortus?

Nee, een abortuspil is niet een makkelijke vorm van abortus plegen. Lees hieronder maar eens verder bij hoe het in zijn werk gaat; je moet namelijk drie keer een abortuskliniek bezoeken.

Abortuspil via dokter?

Kan ik een abortuspil via dokter krijgen? Nee dat kan niet, dit gaat altijd via een abortuskliniek. Ziekenhuizen en huisartsen kunnen je geen abortuspil geven omdat er complicaties op kunnen treden; ook een abortuspil is dus niet zonder gevaar.

Abortuspil kopen?

Een abortuspil kun je niet op eigen gelegenheid innemen. Hiervoor moet je drie keer bij de abortuskliniek komen; zij zijn alleen de partijen die een pil kunnen voorschrijven. Onder begeleiding van een arts moet de pil worden ingenomen en de eerste uren na inname moet je onder toezicht staan. De abortuspil moet zorgen voor het afbreken van de zwangerschap, waardoor het kindje komt te overlijden. Het gevolg is dat door een bloeding, die heftig kan zijn, het al gevormde kindje naar buiten komt.

Wat zijn de risico’s van een abortuspil?

Er zitten risico’s aan het gebruik van deze pil; je kunt ernstige bloedingen krijgen. De eerste dagen mag je dan ook niet alleen zijn en je moet een aantal uren in de abortuskliniek blijven onder toezicht van een arts. Je kunt verder misselijk zijn, (neigen tot) braken en diarree krijgen. Soms werkt de abortuspil onvoldoende en zal er alsnog middels een operatie de abortus moeten plaatsvinden. Lees hier over de kosten van abortus.

Hoe gaat het in zijn werk bij een abortuspil?

In totaal moet je drie keer naar een abortuskliniek. De abortuspil bestaat in werkelijkheid uit drie pillen. De eerste dag neem je drie tabletten die het kindje doodmaken. Na twee dagen moet je terugkomen waarna je Prostaglandine krijgt toegediend. Dit middel is een soort wee-opwekker en zorgt ervoor dat het kindje naar buiten komt. Je moet een halve dag in de abortuskliniek blijven. Na ongeveer 10 dagen moet je nog eens terugkomen voor een nacontrole.

Waarom zou ik een abortuspil innemen?

Iedere vrouw die een abortus overweegt heeft daarvoor een persoonlijke reden. Niemand doet dit omdat het leuk is. Voor de vrouw is het een zware beslissing en belangrijk is dan ook dat zij er zelf achter staat. Veel vrouwen worden onder (grote) druk gezet en zien geen andere uitweg dan een abortus. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een vrouw onder druk een abortus doet, zij een grote kans heeft op depressie, angsten, verdriet en andere moeiten.

Wat als een abortuspil niet meer kan?

Als de termijn waarin je een abortuspil kunt innemen is verlopen, en je wilt toch een abortus, dan vindt de abortus plaats d.m.v. curettage. Je kunt hierover informatie vinden op onze speciale pagina over abortus en curettage.

Mijn vriend wil een abortus en ik niet

Je lichaam doet veel met je tijdens een zwangerschap, zowel lichamelijk als geestelijk. Hormonen gieren door je lijf, je voelt je soms brak en moe. Daarnaast moet je soms overgeven en bij een ongeplande zwangerschap is er ook nog de schrik of zelfs paniek; ik weet niet hoe dit verder moet, hoe reageert mijn partner, hoe reageert mijn familie, hoe zal mijn omgeving reageren….

Denk niet dat je de enige bent die dit overkomt. Veel vrouwen zullen dit bij een ongeplande zwangerschap herkennen. Zoek mensen die je vertrouwt en die je echt kunnen helpen. Neem je rust en communiceer over je twijfels en je moeiten, maar bovenal:

Schuif je gevoel nooit aan de kant!

Veel vrouwen voelen zich van tevoren rot omdat ze een abortus ondergaan. Denk niet dat dit gevoel wel overgaat na een abortus, want dat is niet zo. Dus denk je aan een abortus, maar voel je je rot? Dan weet je dat het niet het juiste is om te doen.

Hulp bij moeite met abortus?

Als je hulp bij jouw overweging voor abortus nodig hebt, omdat je het moeilijk hebt of onder druk staat van familie en je komt niet uit je keuze, of je twijfelt of je wilt er gewoon over praten/mailen, geef het dan door middels het contactformulier. Wij zijn er voor jou om je te helpen. Wij zorgen dat er z.s.m. contact met je wordt opgenomen via de mail of als je wilt per telefoon. Je kunt er zelf voor kiezen om telefonische hulp te krijgen of per mail, wat jij wilt.
Voel je vrij en wees welkom, schrijf ons eens, het staat vrij om je twijfels en moeite te bespreken.

Abortus alternatieven

abortuspil

11 weken oud kindje in de buik van de moeder

Lees verder

Om nog meer over abortus te weten te komen lees je verder op abortus ervaring en abortus alternatieven of ga terug naar abortus-info.nl