Hoe gaat een abortus

Hoe gaat een abortus

Hoe gaat een abortus? Doordat je deze vraag stelt kom je op deze website. Een abortus kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het hangt ervan af hoeveel weken zwanger je bent voor welke methode wordt gekozen. Hieronder zie je antwoorden op jouw vraag: ‘ hoe gaat een abortus ‘. We geven zo duidelijk en helder mogelijk weer hoe een abortus gaat. 

De onderstaande informatie is heftig. Toch heb jij het recht om te weten wat er écht gebeurd bij een abortus. Dat is belangrijk zodat je niet achteraf baalt dat je het niet wist. Immers wil je niet dat je onwetend voor een abortus hebt gekozen.  Daarom hopen wij je hiermee inzicht te geven op de vraag: wat is een abortus en hoe gaat een abortus in zijn werk. Maar er is nog veel meer wat je moet weten. Juist omdat dit je helpt om tot een keuze te komen of abortus echt is wat je wilt. We nodigen je uit om onze andere pagina’s te bekijken. Hieronder volgt de omschrijving van meest gebruikte abortusmethodes.

Abortuspil

Sinds februari 2000 wordt de abortuspil in Nederland gebruikt. Deze pil kan voor abortus gebruikt worden tot 56 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit is ongeveer 8 weken over tijd. Ook voor de abortuspil moet je drie keer bij de abortuskliniek komen. De abortuspil bestaat in werkelijkheid uit drie pillen. De eerste dag neem je drie tabletten die jouw kindje doodmaken. Na twee dagen moet je terugkomen waarna je Prostaglandine krijgt toegediend. Dit middel wekt weeën op en zorgt ervoor dat het kindje naar buiten komt. Je moet hiervoor een halve dag in de abortuskliniek blijven. Na ongeveer 10 dagen moet je nog eens terugkomen voor een nacontrole.

Zuigcurretage

Bij zuigcurettage wordt de baby uit de baarmoeder gezogen door middel van een buisje en een vacuümpomp en kan tot maximaal 12 weken zwangerschap worden toegepast. De onverdoofde baby wordt weggezogen, en valt in dit zuigproces vaak uiteen. Delen die achterblijven in de baarmoeder worden weggeschraapt met een curette, een soort lepelvormig mesje. Soms kan een zuigcurettage worden toegepast onder narcose. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten, waarna de moeder als alles goed gaat weer naar huis kan.

Prostaglandinebehandeling

Een prostaglandinebehandeling houdt in dat de abortusarts het vruchtvlies breekt, waardoor het vruchtwater uit de baarmoeder loopt. Daardoor sterft de baby in de buik van de moeder. Daarna krijgt de moeder prostaglandinen toegediend waardoor ze haar dode kindje baart. Deze methode wordt toegepast bij zwangerschappen van meer dan 13 weken.

Dilatatie en evauatie

Dilatatie en evacuatie (D&E) of embryotomie vindt plaats wanneer zuigcurettage niet meer mogelijk is. Dit omdat de baby daarvoor te groot is. De baarmoederhals wordt allereerst wijder gemaakt. Daarna wordt de moeder verdoofd. Vervolgens worden harde delen met een soort van schaar/tang gebroken. De arts snijdt vervolgens de baby in stukken, eerst worden de ledematen (armen en benen) verwijderd en daarna kan de baby in gedeelten uit de baarmoeder worden gehaald door middel van een afzuigapparaat. Als je een zogenaamde late abortus doet, dus na 16-17 weken zwangerschap, neemt de kans op bloedingen toe. Er kunnen ook beschadigingen aan de baarmoeder  en de baarmoedermond optreden. Infecties kunnen ook voorkomen en als het ernstig is dan kan ziekenhuisopname het gevolg zijn.

Ben je alle stress van je ongeplande zwangerschap zat?

Wij helpen jou, of je vrouw of man bent of jongen of meisje. Door naar je te luisteren en met je mee te voelen en mee te denken. Heb je vragen of wil je gewoon van je afpraten? Wij zijn er voor je en helpen je. Zodat je écht verder kunt met je leven. Neem jij contact op?

Abortus Informatie hulp

Wil je meer weten over abortus?

Abortusalternatieven

Er zijn goede alternatieven voor abortus en daarnaast is er ook veel hulpverlening. 

Abortuservaring

“Omdat ik borstvoeding gaf, had ik het niet gemerkt dat ik al negen weken in verwachting was….”

Wat is abortus

Abortus provocatus betekent opzettelijke vruchtafdrijving, het voortijdig beëindigen van zwangerschap.

Spijt van abortus

Er zijn veel vrouwen die spijt hebben van hun abortus. Lees hier hun verhalen en hoe zij er op terugkijken.

Contact

Je staat er niet alleen voor; wij bieden je hulp!  Je kunt ons vragen stellen, om raad vragen, je moeite delen.

St. Schreeuw om Leven
Ruitersweg 35
1211 KT
Hilversum

Contact ons