Abortus annuleren/terugdraaien

Je abortusafspraak annuleren, omdat je van gedachten bent veranderd, kan best lastig zijn. Sommige vrouwen zijn bang dat ze toch weer worden omgepraat of dat ze labiel overkomen omdat ze het niet zeker weten. Over het afzeggen van je afspraak lees je beneden meer. Maar laten we het eerst hebben over het echt terugdraaien van je abortus, als je de eerste abortuspil al hebt ingenomen. Want ook dan is zijn er nog mogelijkheden!

Spijt na inname van de eerste abortuspil

Je hebt de eerste pil ingenomen en onderweg naar huis realiseer je dat je het liever niet had gedaan, je hebt spijt. Neem dan zo snel mogelijk contact op via e-mail, of via 035 621 42 05. Er is namelijk een medicijn dat de werking van deze pil mogelijk kan terugdraaien voordat de volgende abortuspil wordt ingebracht. Dit middel wordt ook gebruikt bij IVF behandelingen, om de zwangerschap te helpen. Het middel heet progesteron en wordt in deze context ook wel de Abortus Pil Stopper (APS) genoemd.  Dit middel moet binnen 48 uur na de eerste ‘abortuspil’ worden ingenomen. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt. Het is aangetoond dat de zwangerschap in ruim 60% van de gevallen kan worden gered. Voor meer informatie, ga naar: https://erishulp.nl/abortuspil/

Je abortusafspraak annuleren

Tijdens kantooruren is er direct contact en buiten kantooruren kan het iets langer duren maar we bellen of mailen zo snel mogelijk terug. Samen met een arts wordt een behandeling gestart met medicijnen die de eerste pil kunnen kunnen blokkeren. Afhankelijk hoe lang het geleden is dat de eerste pil is ingenomen. Belangrijk is dat binnen 48 uur wordt gestart met de medicijnen. Deze medicijnen worden tot 15 weken zwangerschap voorgeschreven.

Ervaringen en bijwerkingen
Ervaringen in Amerika laten zien dat vrouwen “een redelijk succesvolle mogelijkheid hebben om hun baby alsnog te behouden”, 55 tot 65% van de vrouwen die hier gebruik van maakte bleven zwanger.

Het medicijn is in principe niet schadelijk voor het kindje, maar juist levensreddend. Het middel heeft geen hevige bijwerkingen. Wel is het belangrijk zo snel mogelijk te beginnen; na de start van de tweede reeks pillen bij de abortuspil is de abortus onomkeerbaar.

Als je naar een abortuskliniek bent geweest voor een intakegesprek, krijg je altijd wettelijk een bedenktijd van minimaal 5 dagen. In deze bedenktijd kun je verder nadenken of abortus wel een oplossing is.

Wanneer kan ik mijn abortus annuleren?

Belangrijk om te weten is dat je altijd je abortus kunt annuleren of afzeggen. Abortus annuleren kan zelfs als je in de behandelstoel ligt, niemand mag je daar tegenhouden als je besluit je kindje toch te houden. Onthoud dat heel goed. Kijk ook naar de echo als de arts die van tevoren bekijkt; je hebt het recht om je kindje te bekijken op de monitor. En bedenk je je op dat moment en wil je stoppen met de abortus dan roep je “stop, ik wil dit niet” en je stapt op uit de stoel. Laat niemand je tegenhouden want op zo’n moment is dat een misdaad om iets tegen jouw wil in te doen. Veel vrouwen ervaren pas in de stoel een enorm verdriet en willen dan hun abortus annuleren, maar durven dat dan niet meer. Als dit jou overkomt, aarzel dan niet en wees resoluut en doe zoals hierboven beschreven. Zeg “stop, ik wil dit niet” en loop weg.

Abortus annuleren kan natuurlijk ook als je thuis bent. Je kunt de abortuskliniek bellen en vertellen dat je je abortus wilt afzeggen. Er zijn diverse alternatieven voor abortus die een abortus overbodig maken.

Hoe kan ik een abortus annuleren?

Je kunt je abortus annuleren bij de abortuskliniek door te bellen. Geef aan hen door dat je er vanaf ziet en dat je naar een andere oplossing gaat zoeken. Op onze website kun je hier meer over lezen op de pagina abortus alternatieven.

Wanneer kan ik een abortus annuleren?

Zoals hierboven beschreven heb je 5 dagen bedenktijd na een intakegesprek bij de kliniek. Zelfs tot vlak voor de abortus kun je de abortus annuleren.

Waarom zou ik mijn abortus annuleren?

Veel vrouwen zijn in paniek als ze merken dat ze onbedoeld zwanger zijn en willen zo snel mogelijk een oplossing. Het eerste wat zij denken is: ik wil abortus en denken vaak dat als het kindje maar weg is dat het probleem dan opgelost is. Echter dat is niet de waarheid. Veel vrouwen hebben na hun abortus hun hele leven spijt en verdriet en missen daarnaast het leven dat ooit in hun buik groeide. Ze zien hun kindje niet opgroeien en denken hun hele leven aan hoe het geweest zou zijn als het kindje toch gekomen was. Dit zijn een aantal belangrijke redenen om je abortus te annuleren.

Spijt van je abortusafspraak?

Heb je spijt van abortus plannen en wil je de afspraak afzeggen? Dat kan, bel de kliniek op en zeg dat je de afspraak wilt annuleren. Dit is jouw wettelijk recht, zij kunnen hier niets tegen inbrengen.

Wil je hulp?

Wij zijn er voor jou en kunnen je helpen! Mail ons of klik hier voor contact via het contactformulier.

Zie ook: Abortus verhalen en ik houd mijn kindje

abortus annuleren
11 weken oud kindje in de buik van de moeder

Abortus Info
Ruitersweg 35
1211 KT
Hilversum

Contact ons