Abortuspil

Abortuspil

Wat is een abortuspil?

Sinds februari 2000 is het in Nederland mogelijk om een abortus te ondergaan door middel van een abortuspil. Er wordt vaak over één abortuspil gesproken maar eigenlijk bestaat deze vorm van abortus uit het innemen van 3 pillen. De abortuspil kan gebruikt worden tot 56 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit is ongeveer 5-8 weken over tijd.

Is een abortuspil een makkelijke vorm van abortus?

Nee, een abortuspil is geen makkelijke vorm van abortus plegen. Lees hieronder maar eens verder bij hoe het in zijn werk gaat; je moet namelijk drie keer een abortuskliniek bezoeken.

Kan ik een abortuspil via de huisarts krijgen?

Een abortuspil via de huisarts krijgen kan niet. Dit gaat altijd via een abortuskliniek. Ziekenhuizen en huisartsen kunnen je geen abortuspil geven omdat er complicaties op kunnen treden; ook een abortuspil is dus niet zonder gevaar. Daarom zal dit onder begeleiding van een abortuskliniek moeten plaatsvinden.

Kan ik een abortuspil zelf kopen?

Een abortuspil kun je niet zelf kopen. Je kunt de pil ook niet op eigen gelegenheid innemen. Hiervoor moet je drie keer bij de abortuskliniek komen; alleen zij kunnen jou een pil voorschrijven. Onder begeleiding van een arts moet de pil worden ingenomen en de eerste uren na inname moet je onder toezicht staan. De abortuspil moet zorgen voor het afbreken van de zwangerschap, waardoor het kindje komt te overlijden. Het gevolg is dat door een bloeding, die heftig kan zijn, het al gevormde kindje naar buiten komt.

Wat zijn de risico's van een abortuspil

Er zitten risico’s aan het gebruik van deze pil; je kunt ernstige bloedingen krijgen. De eerste dagen mag je dan ook niet alleen zijn. Je moet ook een aantal uren in de abortuskliniek blijven onder toezicht van een arts. Je kunt verder misselijk zijn, (neigen tot) braken en diarree krijgen. Soms werkt de abortuspil onvoldoende. Dan zal de abortus alsnog middels een operatie moeten plaatsvinden. Lees hier over de kosten van abortus.

Hoe werkt een abortus via een abortuspil?

In de eerste weken van de zwangerschap wordt een aantal Mifepriston pillen – de zogenaamde ‘abortuspil’ – ingenomen. Dat is een anti-progesteron met een abortieve werking. In combinatie met prostaglandine wordt het kindje uit de baarmoeder verstoten. Het gebruik van de abortuspil is toegestaan tot een zwangerschap van 49 dagen. Dit wil zeggen 3 weken overtijd. Op de eerste dag van de behandeling in een abortuskliniek wordt 600 mg Mifepriston ingenomen. Dit weekt het kindje los uit de baarmoeder. Op de derde dag (48 uur na de eerste inname) wordt in de abortuskliniek prostaglandine toegediend, waardoor het kindje wordt uitgedreven uit de baarmoeder en de abortus optreedt. Daarna is het noodzakelijk om nog 4-6 uur in de abortuskliniek te blijven voor observatie.
Bij 61 % van de vrouwen treedt de abortus op gedurende de observatieperiode in de kliniek; anderen krijgen de abortus in het volgende etmaal thuis. Tussen de 10e en 12e dag is er een nacontrole in de abortuskliniek. Soms (3-6% van de gevallen) mislukt de behandeling en wordt alsnog een zuigcurettage uitgevoerd.

Waarom zou ik een abortuspil innemen?

Iedere vrouw die een abortus overweegt heeft daarvoor een persoonlijke reden. Niemand doet dit omdat het leuk is. Voor de meeste vrouwen is het een zware beslissing. Veel vrouwen worden onder (grote) druk gezet en zien geen andere uitweg dan een abortus. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een vrouw onder druk een abortus doet, zij een grote kans heeft op depressie, angsten, verdriet en andere moeiten. Daarom is het zo belangrijk om eerst goed na te denken over een abortus. Laat je informeren, praat erover met familie, vrienden of neem contact met ons op.

Wat als een abortuspil niet meer kan?

De termijn waarin je een abortuspil kunt innemen verloopt na 56 dagen. Wil je dan toch een abortus, dan vindt de abortus plaats d.m.v. curettage. Je kunt hierover informatie vinden op onze speciale pagina over abortus en curettage.

Mijn vriend wil een abortus en ik niet.

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel met een vrouw, zowel lichamelijk als geestelijk. Hormonen gieren door je lijf, je voelt je soms brak en moe. Daarnaast moet je soms overgeven en bij een ongeplande zwangerschap is er ook nog de schrik of zelfs paniek; ik weet niet hoe dit verder moet, hoe reageert mijn partner, hoe reageert mijn familie, hoe zal mijn omgeving reageren….

En als je omgeving dan ook nog negatief reageert dan kun je snel in paniek raken. Of als je vriend een abortus wilt en jij niet, met het gevoel er alleen voor te staan…. Denk niet dat je de enige bent die dit overkomt. Zoek mensen die je vertrouwt en die je echt kunnen helpen. Neem je rust en communiceer over je twijfels en je moeiten. Je staat er niet alleen voor.

Ik voel me rot over mijn plannen voor abortus.

Veel vrouwen voelen zich van tevoren rot omdat ze een abortus ondergaan. Denk niet dat dit gevoel wel overgaat na een abortus, want dat is niet zo. Dus denk je aan een abortus, maar voel je je rot? Negeer je gevoel dan niet, maar probeer te ontdekken waar het vandaan komt.

Moeite met abortus maar zie je geen andere mogelijkheid?

Als je eigenlijk geen abortus wilt maar geen andere mogelijkheden ziet, dan voelt dat alsof je met je rug tegen de muur staat. Misschien sta je onder druk van familie. Of je twijfelt. Of je wilt er gewoon over praten/mailen, geef het dan door middels het contactformulier. Wij zijn er voor jou om je te helpen. Wij zorgen dat er z.s.m. contact met je wordt opgenomen. Je kunt er zelf voor kiezen om telefonische hulp te krijgen of per mail, wat jij wilt. Voel je vrij en wees welkom. Het staat vrij om je twijfels en moeite te bespreken.

Ben je alle stress van je ongeplande zwangerschap zat?

Wij helpen jou, of je vrouw of man bent. Of jongen of meisje. Door naar je te luisteren en met je mee te voelen en mee te denken. Heb je vragen of wil je gewoon van je afpraten? Wij zijn er voor je! Neem jij contact op?

Abortus Informatie hulp

Abortus is geen makkelijk onderwerp...

Een ongeplande zwangerschap kan heel moeilijk zijn. Veel meisjes of vrouwen staan onder druk van hun familie of partner om een abortus te laten uitvoeren.

Er zijn veel voorbeelden. We noemen er een paar:

Je familie stelt je voor de keus: Of je houdt je kind óf je houdt je familie. Je partner wilt bijvoorbeeld dat je een abortus pleegt. En als je dat niet doet, dreigt je partner je te verlaten. Met als gevolg dat je er alleen voor staat.

Of je bent net je baan kwijt en je hebt ook nog eens schulden bij de bank. En dan ook nog voor een baby te moeten zorgen…. Zomaar wat voorbeelden waar jij mee te maken kunt hebben.

In dit soort voorbeelden lijkt een abortus de enige oplossing. En toch blijft er iets in je binnenste knagen: is dit wel écht de oplossing?

Ons advies als het gaat om abortus is in ieder geval:

Neem nooit overhaast een beslissing
Lees erover, praat erover en zoek hulp bij iemand die je vertrouwt
Laat nooit iemand jou dwingen tot een abortus
Blijf niet alleen in je zorgen, angsten en verdriet
Neem contact met ons op

Contact

Je staat er niet alleen voor; wij bieden je hulp! Je kunt ons vragen stellen, om raad vragen, je moeite delen.

Contact

Wil je meer weten?

Hoe gaat een abortus

Een abortus kan op verschillende manieren plaatsvinden. Hier lees je hoe een abortus in de praktijk gaat.

Abortus alternatieven

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om geen abortus te hoeven ondergaan? Wij zetten het voor je op een rij.

Abortus ervaring

Er zijn veel vrouwen die ervaring hebben met een abortus. Lees hier hun verhalen en hoe zij er op terugkijken.

St. Schreeuw om Leven
Ruitersweg 35
1211 KT
Hilversum

Contact ons